betulavia.blogg.se

Gammelstad Kykstad och Nederluleå kyrka

Publicerad 2014-12-14 21:19:25 i Norrland,

 Då har jag varit och besökt ett världsarv till, Gammelstads Kyrkstad, men vi börjar från början innan Kyrkstaden fanns. På början av 1300-talet var vattenståndet ca 10 meter högre än idag. Vid dåvarande kust på Kyrkberget i nuvarande Gammelstad bedrevs stor handel med stora områden. Köpmän följde kusten söderut mot Stockholm dåvarande Birka och öster ut mot Ryssland. Genom att följa de stora älvarna, Lule- Kalix och Råneälv bedrevs handel med Samerna till fjälls. Efter att Sverige krigat med Ryssland under ca 30 år slöts en fred i Nöteborg 1323. Vad man inte var överens om var vart gränsen skulle gå i norr. Detta ledde till att den svenska staten gav Luleälvdal till stormän från Mellansverige. Kyrkan sände ut präster för att kristna och försvenska området. 1339 stod en enkel träkyrka klar. Nuvarandem stenkyrka byggdes under 1400-talet och invigdes tror man 1492. Det är ett imponerande byggnadsverk om man betänker att här bodde omkring 1 500 personer.
 
 
 Nu minsann hade svenska stormän tillsammans med Kyrkan visat vart skåpet skulle stå och för att befästa det lät man kyrkan invigas på aposteln Petris dag 29 juni, varför Petri nycklar finns målade i koret. Troligtvis kommer det sig därför att Luleå stadsvapen innehåller två korslagda nycklar, nycklarna till Lappland. På 1600-talet skärptes reglerna om handeln, den skulle koncentreras till städer där den kunde beskattas. Skeppen kunde inte längre komma upp i Luleälven p.g.a. landhöjningen, varför man anlade Luleå stad 1649 närmare kusten där den är idag.
 
 

Altarskåpet, märkligt och fint innehåller scener ur Jusu liv och är ett av landets finaste. Det beställdes från Antwerpen 1520 och stormännen och kyrkan betalade kontant med 900 marker silver. Tur att Sverige tog Norrbotten. Dopfunten är tillverkad i marmor från senmedeltid. Ni ser lite av de vackra kormålningarna som är framtagna, de målades av mäster Albertus Pictors en flitigt anlitad målarfirma på 1500-talets början.
 
 
De här korstolarna är kyrkans dyrgripar. Under medeltid satt de katolska prästerna där under mässan. Ser Ni att de är olika breda. Den bredaste var säkert tre Lillan och Lillan är inte nätt över rumpan. Jag tror att de tjockaste prästerna hade hjälp att ta sig i och ur de där stolarna. Intressant i alla fall.
 

 Den vackra predikstolen är från 1712 snidad av Nils Jacobsson Fluur också han var väl ansedd bland snidare. Jag slår en blick på klockan och upptäcker att det är jobbardag snart, Kyrkstaden får jag berätta om en annan dag, i morgon kanske. Natti.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Björks resor

Kvinna mitt i livet med många funderingar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela